sobota 29. apríla 2017

Tipy na dobrý spánok

V roku 2012 som trpela insomniou, ktorá trvala vyše 7 mesiacov. Zaspať mi trvalo dlhé hodiny, každú hodinu "spánku" som sa budila čo spôsobovalo únavu, podráždenosť a stres. Vyskúšala som aj rôzne lieky a podporné prípravky, no zo začiatku nič nepomáhalo. Tak som sa začala venovať štúdiu spánku ako takému a spísala som nejaké mnou overené triky na lepší spánok, ktoré by vám mali pomôcť aj ked trpíte nespavosťou.

Tieto tipy a triky sú v podstate akoby "babskými" receptami, ja som vyskúšala mnohé z nich a pomohli mi.
Rozdriedim ich do sekcií a snád niekomu pomôžu :)
Samozrejme, každý sme iný takže to treba brať s rezervou :)


O spánku šeobecne:
Parrot sleep by cultofthepartyparrotUpravte si čas. Každý deň by ste mali ísť spať zhruba v rovnakom čase.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotChodte spať čím skôr sa dá. Prvá polovica noci (teda okolo 23hod.) je pre spánok najlepšia a najefektívnejšia.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotZaspať by ste mali cca do pol hodiny, preto obmedzte predmety, ktoré vám pripomínajú čas. Napríklad tikajúce ručičkové hodiny na stene a pod.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotPohyb by mal patriť medzi základ. Ak máte sedavé zamestnanie (alebo ste len leniví ako ja), postačí denne 10 drepov a zrhuba 50m chôdza.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotObmedzte jedlo po 18:30. Jedlá typu hranolky, mäso nejedzte vôbec. Ani syr (ja mám po nom zlé sny). Ale napríklad ked jem o 20tej čipsy tak to so mnou nič nerobí. Ale hold, každý sme iný.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotPo 17tej neriešte dôležité veci, životné rozhodnutia ani hádky.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotMnohým prekáža aj triler, horor či podobne akčný film. Ak ste ten typ, skúste sa týmto žánrom vyhnúť.

Jedlo a pitie
Parrot sleep by cultofthepartyparrotPred spánkom by ste nemali piť veľké množstvo vody, aby ste sa zbytočne nebudili na záchod. (To pre mna napríklad neplatí, ja nezaspím bez poháru studenej vody či mlieka a budím sa len málokedy.)
Parrot sleep by cultofthepartyparrotOd 16tej by ste nemali piť kávu, colu ani podobné kofeinové nápoje a už vôbec nie alkohol.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotAj cigareta pred spaním môže váš spánok oddialiť.

Úprava interiéru
Parrot sleep by cultofthepartyparrotNa nočnom stolíku majte len potrebné veci. (Vodu, vreckovky, budík..prípadne mobil ak vám neprekáža.)
Parrot sleep by cultofthepartyparrotPosteľ by mala slúžiť len na spánok a intímne aktivity, preto v nej nejete, nepite..
Parrot sleep by cultofthepartyparrotShasnite. Úplna tma a ticho stimulujú mozgové bunky, ktoré rýchlejšie produkujú hormon spánku (melatonínu).
Parrot sleep by cultofthepartyparrotNa záchod po tme. Snažte sa nezapínať svetlo po ceste na toaletu. (Prvé dni si budete udierať nohy a ruky ale verte mi, časom sa budete po tme orientovať ako šelmy.)
Parrot sleep by cultofthepartyparrotMiestnosť by mala byť pravidelne vetraná, čistená s izbovou teplotou do 20°C.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotPodľa fengshuei by v izbe nemali byť zrkadlá. Ak ich tam už máte snažte sa, aby ste ich z postele priamo nevideli.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotMôžu pomôcť aj vonné sviečky či tyčinky.

Tipy ako také
Parrot sleep by cultofthepartyparrotPred spánkom si dajte trochu medu alebo mlieka. (Ideálne skombinovať). V lete môžete piť mlieklo úplne studené, v zime si ho trochu prevarte ale nie tak, aby bolo úplne horúce.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotBanány, mandle, čerešne a ovsené vločky. Spolu či samostatne pôsobia ako uspávanka.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotČaj z listov čajovníka L-teanín eliminuje prebúdzanie a odháňa nočné mory. (Ja som prípravok kúpila v lekárni a pomohol)
Parrot sleep by cultofthepartyparrotAk máte 18+ a partnera, výskumy ukazujú, že sex pred spaním je výborný pre telo aj myseľ.
Parrot sleep by cultofthepartyparrotNájdite si správnu polohu, v ktorej sa snažte zaspávať každý deň. (Ja napríklad spím už niekoľko rokov na pravom boku, schúlená do klubíčka, s jednou rukou pod vankúšom) :D
Parrot sleep by cultofthepartyparrotKúpeľ pred spaním je dokonale pozitívny. Soľ či voda do kúpeľa a horúca voda evokujú pocit raja. Môžete doplniť o sviečky, hudbu..


Lieky a prípravky dostupné v lekárni, ktoré Sayurka odskúšala:
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt melatonin cena
Pomohlo krátkodobo.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt lieky na spánok
Bolo to na prírodnej báze ale nepomohlo vôbec.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sedatif pc
Vyskúšala som aj toto, tuším to malo dobrý efekt, ale potom som do seba nechcela hádzať tabletky tak som prestala a ked som sa držala krokov vyššie, tak sa môj spánok zlepšil.

Ak máte aj vy nejaké tipy, kludne napíšte do komentárov.
Mali ste niekedy problémy so spánkom? Ako ste ich riešili :)

0 comments:

Zverejnenie komentára