nedeľa 5. februára 2017

Exotické zvieratá ako domáci miláčikovia

Odkedy chodím na veterinu, snažím sa viac-menej pravidelne sledovať dokumenty na Viasat Nature či Animal planet. (Ono, na iných kanáloch chodia vždy len reklamy, a ani zaujímavé relácie či filmy už nedávajú.)

Dávajú tam fakt zaujímavé dokumenty, hlavne o divočine. Už som videla dva, kde ľudia chovali doma podivné stvorenia.

Takže, ich príbeh:

Bol istý statný chlap (bývalý vojak a kulturista, pracujúci ako predavač v autobazáry), ktorý sa rozhodol chovať doma jaštery (2). Keby to bola nejaká malá potvorka tak by som to aj pochopila, ale on ma doma takéto čudo.

Navyše nemal žiadne terárium ani ohradu, proste oni si pekne liezli všade po byte. Už len ich kusnutie bolí a prostredníctvom ich slín sa do vášho tela dostávajú všelijaké baktérie, ktoré vám narúšajú imunitný systém.

Jedného dňa sa onen chlap neobjavil v práci a jeho šéf vedel, že sa niečo stalo, kedže bol dosť zodpovedný zamestnanec. Hned zalarmoval políciu.
Výsledok: Jaštery hladovali, chlapa kusli, on zostal paralyzovaný a tak ho zjedli. Policajt, ktorý ho našiel povedal, že doslova nemal tvár.


Nechápem ľudí, ktorí majú doma jaštery a podobné plazy. Prečo nie pes? Alebo mačka? Alebo iného milé malé zvieratko? Nerozumiem, čo majú ľudia z jaštera. Ani sa s vami nebude hrať, ani ho nemôžete brať na prechádzky, proste nič.

Druhý prípad bol o žene, ktorá milovala tigre. (Bola nimi doslova posadnutá, všade bol tigrovaný vzor.)
V USA je povolené chovať takmer všetko, takže si zriadila dosť veľkú stanicu, kde tieto šelmy chovala.
Hrala sa s nimi, venčila ich, oslavovala s nimi narodeniny.Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tiger
Tiger je pekné zviera. Ale pozrite sa mu do očí. Tie akoby stále hovorili: "Vždy ťa môžem zabiť."

Jedného dňa začala cítiť finančné ťažkosti. (Očividne sú tigre nákladná záľuba.) Lenže nechcela o tigríky prísť, tak radšej sama hladovala ale tigrom kupovala tony mäsa.
Ale nedokázala sa z dlhov vymotať a tak tigre trpeli podvýživou. (K normálnej hmotnosti tigra im chýbalo zo 40kíl.)

Prišiel deň, ked šla upratovať klietku. Myslela si, že jedného tigra zamkla obďaleč ale mýlila sa. Tiger ju napadol a zjedol. Doslova ju rozkusal na menšiu kúsičky, zvyšné ostatky tela si odtiahol do svojho pelíšku kde následne niekoľho dní konzumoval, kým nedošli policajti.

"Ludia si myslia, že skrotili divoké zviera. Avšak skoro vždy sa mýlia. Divočinu, ktorú tieto tvory majú v srdci neskrotí nikto."

To tvrdí jeden psychológ, ktorému tieto prípady predstavili. Vraví, že hoc je to nesmierne hrozná smrť, nemôžeme z nej viniť to zviera.
Zviera patrí do divočiny, do svojho prirodzeného prostredia voľnosti. Divoké zvieratá sú predátori. Potrebujú loviť.
Ak im ľudia nosia jedlo, myslia si, že ich zdomácnia, no ich divoké sklony sa vždy prederú na povrch a niekedy sa to skončí zle.

Osobne som rada, že v našej krajine nie je možné chovať všetko, lebo istotne by sa aj u nás našli jedinci, ktorí by si to exotické zvieratko kúpili a hrali sa s ním ako s mazlíčkom.
Nechápem, prečo chcú ľudia zamykať a obmedzovať zvery, prečo s nimi chcú žiť.
Mne by celkovo stačil malý psíček. Načo by mi bol taký tiger?

No, ľudia sú rôzni, avšak často na svoju lásku k nejakému zvierať doplatia. A cenou je ich vlastný život.


Čo si o tom myslíte vy? Myslíte si, že je správne snažiť sa krotiť divoké zvieratá?

0 comments:

Zverejnenie komentára